Ο εσωτερικός σχεδιασμός ενός ιατρείου μεταφέρει πολλά πράγματα στην ψυχολογία των ασθενών. Το εσωτερικό θα πρέπει να αντικατοπτρίζει άμεσα τον τύπο της επιχείρησης και την ιδιαίτερη πελατεία της. Για παράδειγμα, το γραφείο ενός παιδιάτρου θα είναι διαφορετικό από το γραφείο ενός πλαστικού χειρουργού. Επειδή τα εσωτερικά σχέδια των ιατρείων είναι τα πρώτα πράγματα που βλέπουν οι ασθενείς, ο χώρος πρέπει να εκφράζει τον επαγγελματισμό και την εμπειρογνωμοσύνη των γιατρών και να κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται άνετα.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ  ΧΩΡΟΥ

Ο εσωτερικός σχεδιασμός ενός ιατρείου θα πρέπει να φαίνεται σύγχρονος, αλλά όχι πολύ μοντέρνος. Ένα γραφείο που είναι ξεπερασμένο μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η πρακτική του γιατρού είναι παλιομοδίτικη,κάτι το οποίο δε θα άρεσε σε κανέναν ασθενή σε οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης του. Έχοντας τα παλιά έπιπλα να αναμειγνύονται με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ο χώρος φαίνεται ασυμβίβαστος. Οι ασθενείς θα παρατηρήσουν τις ασυνέπειες και μπορεί ακόμη και να αποσυντονιστούν. Σε κάθε δωμάτιο, από τη ρεσεψιόν και την περιοχή αναμονής έως τα γραφεία, πρέπει να ρέει και να υπάρχει αρμονία μεταξύ τους.

ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Ο χώρος υποδοχής είναι ουσιαστικά ο χώρος όπου εργάζεται ο ρεσεψιονίστ και το λοιπό προσωπικό του γραφείου. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν ένα λειτουργικό χώρο εργασίας, που να περιλαμβάνει επαρκές μέγεθος γραφείου, χώρους αρχειοθέτησης, υπολογιστές, συσκευές φαξ και άλλο σχετικό εξοπλισμό. Ο χώρος υποδοχής είναι τυπικά το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας ασθενής. Χρησιμεύουν ως την καρδιά του γραφείου, καλωσορίζοντας τους ασθενείς. Οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να καλωσοριστούν κατά την είσοδό τους και να μπορούν να κάνουν check in αμέσως προτού προχωρήσουν στην αίθουσα αναμονής. Αυτό απαιτεί επαρκή χώρο.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Οι καρέκλες σε μια αίθουσα αναμονής πρέπει να είναι απλές και άνετες και σε στρατηγική απόσταση, ώστε οι ασθενείς να έχουν αρκετό χώρο και επιλογές καθισμάτων. Η στενή τοποθέτηση των καθισμάτων μεταξύ τους μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία για τους ασθενείς, ειδικά όταν έρχονται σε στενή απόσταση με ασθενείς που είναι άρρωστοι. Η αίθουσα θα πρέπει να είναι αρκετά φωτεινή ώστε να μπορεί να διαβάσει κανείς, αλλά όχι με πολύ έντονο φως σε σημείο που να ενοχλεί τα μάτια. Τα περιοδικά ανάγνωσης πρέπει να είναι ποικίλα και να εμφανίζονται με ευκολία. Το ενημερωτικά δελτία με βάση την ιατρική και τις ασθένειες μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν άσχημα. Ένας γιατρός που βλέπει παιδιά πρέπει να έχει τα κατάλληλα παιδικά περιοδικά και ακόμη και παιχνίδια. Τα έργα τέχνης και τα σχέδια χρωμάτων πρέπει να είναι απλά και ελκυστικά.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Οι αίθουσες εξετάσεων θα πρέπει να είναι καλά φωτισμένες και να κάνουν τους ασθενείς να νιώσουν άνετα. Οι αφίσες και τα άλλα στολίδια βοηθούν στο να αποσπάσουν την προσοχή του ασθενή του δίνουν κάτι που πρέπει να επικεντρωθεί και ενδεχομένως να βοηθήσει στην εξάλειψη του στρες. Οι υφές και τα χρώματα, όπως το ροδακινί και η πράσινη θάλασσα, δημιουργούν μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Οι οροφές, οι καμπύλες στους τοίχους και τα αίθρια δημιουργούν σημεία ενδιαφέροντος. Οι φεγγίτες δημιουργούν ένα υγιές περιβάλλον.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Τα σωστά είδη επίπλων, οι εικόνες και ο φωτισμός μπορούν να μετατρέψουν ένα ιατρείο σε ένα λιγότερο αγχωτικό περιβάλλον. Όταν καταλήγετε σε ιδέες για το σχεδιασμό του γραφείου, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το ποσό του διαθέσιμου χώρου. Τα έπιπλα, τα φωτιστικά και άλλα διακοσμητικά στοιχεία πρέπει να αντιστοιχούν στο μέγεθος του γραφείου.

Τα ιατρεία μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση ενός επαγγελματικού εσωτερικού σχεδιασμού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εκτέλεση του οράματος του γιατρού χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη, λεπτομερή προσέγγιση. Ο επαγγελματικός εσωτερικός σχεδιασμός του ιατρείου μπορεί να σας καθοδηγήσει στη σωστή διάταξη και την επιλογή επίπλων, των σωστών συνδυασμών φωτισμού και χρωμάτων.

 

Πηγή : Spinello, Serena. “Doctor’s Office Interior Design.” Bizfluent, bizfluent.com.